Amenoreea

Dictionar medical

Amenoreea sau lipsa menstruatiei este semnul clasic ce anunta aparitia sarcinii, totusi, daca ciclul menstrual intarzie sa apara nu puteti trage imediat concluzia ca a-ti ramas insarcinata.

Amenoreea primara si secundara

Amenoreea primara se caracterizeaza prin absenta ciclului menstrual pana la varsta de 16 ani, practic nu ai avut menstruatie pana la aceasta varsta.

Amenoreea secundara se exemplifica prin intarzierea ciluclui menstrual la femeia adulta, intarziere ce poate tine pana la cateva luni.

Cauzele amenoreei pot fi multiple, de la stres, oboseala, pana la teama de a nu ramane cumva insarcinata. In cazul amenoreei secundare cele mai multe persoane au fost diagnosticate cu probleme de chist ovarian.

Ginecomastie

Dictionar medical

GinecomastieGinecomastia este o afectiune intalnita la barbati ce se manifesta prin cresterea in volum a glandei mamare. Aceasta afectiune apare cel mai des in timpul pubertatii si ulterior dispare, totusi sunt si cazuri cand problema persista. Cauzele ginecomastiei sunt multiple, de la abuzul in utilizarea steroizilor, alcol, tutun, pana la obezitate si defecte genetice. La nou-nascuti ginecomastia este cauzata de estrogenul mamei, ea dispare la 2-3 saptamani dupa nastere.

Areola mamara

Dictionar medical

Areola mamara - zona pigmentata din jurul sfarcului; in primul trimestru de sarcina areola capata o culoare mai inchisa.

Vezi alte simptome ale sarcinii

Mameloane invaginate

Dictionar medical

Mameloane invaginate - sunt mameloanele(sfarcurile) ce sunt formate in interior sau plate, mameloanele invaginate pot cauza dificultati in alaptarea bebelusului dumneavoastra.

Vezi solutii pentru alaptare in cazul mameloanelor invaginate

Mastita

Dictionar medical

Mastita sau infectia mamara poate aparea la unul sau la ambii sani, aceasta infectie se stabileste dupa nastere(post partum) si are ca principala cauza patrunderea germenilor in canalele galactofore printr-o crapatura a memelonului. O alta cauza a mastitei poate fi lipsa de golire completa a sanilor dupa fiecare alaptare. Acest lucru se poate intampla daca sugarul nu prinde in mod corect sfarcul.

Simptome

  • Sani umflati si durerosi

Mastita este principala cauza pentru care multe dintre femei se opresc din alaptat de timpuriu.

Acidul folic

Dictionar medical

Acidul folic, sau vitamina B9, are un rol important in formarea de celule sanatoase si in crearea globulelor rosii de catre maduva osoasa. Fiind o substanta hidrosolubila, acidul folic nu ramane prea mult timp in corp, astfel trebuie luat in fiecare zi.

Surse de acid folic

Acidul folic se gaseste in alimentele de zi cu zi printre care se numara legumele verzi((sparanghel, spanac, varza verde, morcovi).), ficatul, laptele, branza, nucile.

Colostrul

Dictionar medical

Colostrul sau primul lapte al mamei este laptele matern secretat timp de cateva zile dupa nasterea copilului. Colostrul este de culoare galbuie, bogat in anticorpi, vitamine si minerale, acest lapte practic fiind prima masa a sugarului.

Vezi avantajele alaptarii la san

Anestezia epidurala

Dictionar medical

Anestezia epidurala este metoda cea mai des folosita pentru calmarea durerilor facerii, tehnica de anestezie locoregionala constand in injectarea unei solutii de anestezic in spatiul epidural(intre vertebre si duramater).

Contractiile Braxton Hicks

Dictionar medical

Contractiile Braxton Hicks sau contractiile false, apar pe toata perioada sarcinii, din 20 in 20 de minute si au ca rol de a asigura transportul de sange prin uter astfel contribuind la cresterea lui.Contractiile Braxton Hicks nu pot fi observate decat in ultima luna de sarcina, cu cat sunteti mai aproape de momentul nasterii, aceste contractii cresc in intensitate, uneori ele pot fi confundate cu travaliul, aceste fenomen fiind cunoscut si sub denumirea de falsul travaliu

Prezentatia Pelviana

Dictionar medical

Prezentatia Pelviana(cu pelvisul inainte) este pozitia nu tocmai comuna in care bebelusul este pregatit pentru nastere, astfel contrar prezentatiei craniene, intr-o nastere pelviana are loc mai intai expulzia trunchiului iar ulterior si expulzia capului bebelusului.Prezentia pelviana poate fi sub mai multe forme, prezentatia pelviana propriu-zisa in care bebelusul iese cu fundul inainte, prezentatie pelviana in modul picioarelor(unul sau ambele picioare ale copilului sunt orientate in jos) si prezentatia transversa(aici beblusul se afla de-a curmezisul in uter).

Daca si copilul tau se afla in prezentatie pelviana nu te ingirjora, cele mai multe travalii din naterile pelviene decurg fara probleme, totusi vei naste obligatoriu la spital si probabil prin cezariana.