Importanta acidului folic pe timpul sarcinii

Sarcina de la A la Z

Odata cu inceputul sarcinii, nevoile organismului se maresc, deoarece afluxul sanguin si uterul cresc considerabil, iar cresterea ulterioara a fatului face si mai necesara aceasta vitamina. Acidul folic este responsabil si necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos (tub neural - creier - maduva spinarii) si are un rol important in producerea globulelor rosii, necesare atat gravidei cat si fatului.

Cum deosebesc travaliul adevarat de cel fals

Sarcina de la A la Z

Falsul travaliu are o serie de particularitati, in special:Graviduta

 • Contractii la intervale neregulate ce par mai degraba insotite de o senzatie de presiune decat de durere.
 • Contractiile din timpul travaliului fals nu cresc in intensitate sau frecventa
 • Nu se produce nici o schimbare a colului uterin (colul uterin nu se dilata)
 • Disconfortul este localizat doar la nivelul abdomenului inferior
 • Contractiile si durerile scad daca te plimbi prin camera
 • Scad si daca iti schimbi pozitia sau faci o baie sau un dus cu pa calduta

Diminuarea durerii din timpul travaliului

Sarcina de la A la Z

Mijloace nemedicamentoase:Gravida

 • modificarea pozitiei mamei in timpul travaliului (de exemplu, in pozitia genupectorala - in genunchi, cu corpul aplecat in fata, pana atingi genunchii cu pieptul - presiunea determinata de craniul fatului asupra bazinului scade, diminuand astfel durerea).
 • aplicarea de caldura (sticle cu apa calda, prosoape calde) sau prosoape reci in regiunea abdominala inferioara (sub burta), la nivelul perineului
 • hidroterapia - nasterea in apa permite relaxarea mult mai eficienta a muschilor, fiind mult mai confortabila pentru mama.
 • masajul - scade perceptia durerii.
 • acupunctura.
 • sunetele muzicale - au, de asemenea, efect analgezic atat intre contractii, cat si in cursul contractiei.
 • tehnicile de respiratie.

Fazele travaliului

Sarcina de la A la Z

travaliul fazePrima faza a travaliului

Pentru femeile care nasc prima oara, prima faza a travaliului, care este in general si cea mai lunga, poate dura pana la 14-16 ore. La nasterile urmatoare, perioada e mai scurta, 4-6 ore. Aceasta faza se caracterizeaza prin contractii repetate sistematic, in cursul carora muschii uterului se scurteaza si se trag in sus, in timp ce fatul este impins in jos, iar colul uterin este impins in sus. Contractiile se inregistreaza la intervale regulate.

Epiziotomia si rolul ei

Sarcina de la A la Z

EpiziotomiaEpiziotomia este cea mai frecventa operatie obstetricala si consta in incizia (taierea) perineului practicata la expulzia fatului. Deschide un spatiu mai mare pentru capul fatului (mai ales in nasterile in care este folosit forcepsul sau extractorul cu vacuum) si previne rupturile perineale.

Este de doua feluri: mediana (taietura care incepe de la peretele posterior al vaginului pana la 2 cm de anus) si mediolaterala (incepe median si apoi e deviata lateral, departe de rect). Ambele au avantaje si dezavantaje, insa cea mediolaterala nu se extinde spre rect (precum cea mediana) si asigura un spatiu mult mai mare necesar in prezentatiile pelviene sau in distocia de sold.

Operatia cezariana

Sarcina de la A la Z

cezarianaOperatia cezariana este cea mai importanta procedura chirurgicala in obstetrica. Consta in extragerea fatului printr-o taietura longitudinala (verticala) sau transversala (orizontala) a uterului. Taietura longitudinala se cicatrizeaza mult mai greu si este mai inestetica decat cea orizontala. Taietura orizontala este cea mai folosita azi si se vindeca mult mai repede deoarece nu sectioneaza fibrele musculare ale uterului (cum face cea

Fecundarea

Sarcina de la A la Z

fecundareaFecundarea este primul moment al vietii. Este procesul prin care materialul genetic din spermatozoidul barbatului se uneste cu cel din ovulul femeii, pentru a crea viata. In conditii normale, acest lucru se intampla la 12 ore de la contactul sexual. Pentru eficienta maxima este necesar ca actul sexual sa aiba loc nu mai devreme de 72 de ore inainte de ovulatie si nu mai tarziu de 24 de ore dupa.

Nasterea in apa

Sarcina de la A la Z

Nasterea sub apaIn fiecare an, in jur de 20.000 de copii din toata lumea se nasc sub apa intr-o piscina speciala. Avantajele apei asupra relaxarii si ameliorari durerilor facerii cat si dorinta de a naste cat mai natural posibil au facut aceasta metoda de nastere tot mai pupulara. Nasterea sub apa este de fapt o alternativa pentru femeile ce prefera o nastere cat mai usoara si naturala cu putinta, fara folosirea medicamentelor cat si renuntarea la mediul spitalicesc in favoarea nasterii la domiciliu.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Sarcina de la A la Z

fiv Infertilitatea este definita ca incapacitatea de concepe un fat viu, dupa cel putin un an de incercari. Infertilitatea nu doare, nu incomodeaza iar daca nu-ti doresti copii poate fii chiar o binecuvantare. Multe dintre noi, cele ce nu ne dorim inca un copil, au stat cu respiratia taiata pana in momentul in care am rasuflat usurate spunand "am avut noroc si am scapat si de data aceasta". Intrebarea mea fireasca ar fi, "Esti sigura ca este vorba de noroc?". O alternativa, pentru cuplurile ce-si doresc un copil dar unul dintre parteneri sufera de infertilitate este FIV sau adoptia.

Afla data probabila a nasterii copilului(DPN)

Sarcina de la A la Z

Data probabila nasterePentru a afla data probabila a nasterii bebelusului (DPN), cauta data ultimei menstruatii (UM)din tabelul de mai jos, data de dedesubtul UM-ului fiind DPN-ul tau.

Legenda
Casutele roz reprezinta UM-ul (data ultima menstruatii)
Casutele albastre reprezinta DPN-ul tau (data probabila nastere)