Saptamana 1 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

test sarcina Calcularea celor 40 de saptamani de sarcina se face incepand cu prima zi a ultimei menstruatii (chiar daca bebelusul nu a fost inca conceput), saptamana 1 de sarcina este de fapt perioada corespunzatoare ciclului menstrual.

Mama:

Inainte de a te hotari sa concepi este bine sa-ti revizuiesti modul de viata si sa fi intr-o stare buna de sanatate.

Saptamana 2 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

tebel cromozomi Ce zice barza?...e fata, e baiat? Desi mai dureaza pana vei stii in ce culoare sa zugravesti dormitorul, sexul copilului va fi determinat din momentul fecundarii, care poate va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Materialul genetic al copilului va contine 46 de cromozomi. Dintre acestia, doar doi, unul ce provine din partea spermatozoidului, altul al ovulului, vor determina sexul copilului. Ovulul are doar cromozomul X, spermatozoidul poate veni cu

Saptamana 3 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

Fatul continua sa creasca si sa se dezvolte.

In aceasta saptamana, ovulul s-a divizat in sute de celule si acum se numeste blastocist. Daca ai putea privi in interiorul uterului, blastocistul ar avea forma unei cavitati umplute cu fluid, greu vizibil insa. Intre ziua 4 si a 7-a de la fecundare, blastocistul se fixeaza de peretele uterin, fixare esentiala pentru continuitatea sarcinii, deoarece numai asa se poate dezvolta embrionul folosind nutrienti si eliminand rezidurile. Peste un timp aceasta fixare va continua cu dezvoltarea placentei, care pe perioada intregii sarcini va proteja si va asigura hranirea fatului.

Saptamana 4 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

test de sarcina In saptamana 4 de sarcina, embrionul este format din 3 straturi:

  • Endoderma, stratul interior, din care se vor dezvolta plamanii, ficatul si sistemul digestiv
  • Mesoderma, stratul de mijloc, din care se vor forma oasele, muschii, rinichii, organele sexuale si inima
  • Ectoderma, stratul exterior, din care se vor forma tesuturi si organe care vor fi pielea, parul, ochii si sistemul nervos.

Saptamana 5 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

simptome sarcina Din acest moment al sarcinii, o forma distincta va incepe sa se formeze. Tubul neural, din care mai tarziu se vor forma maduva spinarii si creierul va merge de la varf pana la coada embrionului. Partea din varf a tubului neural incepe sa iasa in afara si va forma partea din fata a creierului. O mica umflatura in centrul embrionului se va transforma in inima copilului.

Saptamana 6 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

saptamana 6 de sarcina In saptamana 6 de sarcina dimensiunile fatului sunt similare cu cele ale unui bob de mazare( intre 2 si 5 mm). Incep sa se dezvolte veziculele oculare care mai tarziu for forma ochii cat si canalele ce vor cuprinde mai tarziu urechea interna. Dezvoltarea organelor este din ce in ce mai pronuntata iar la sase saptamani copilul are plamani, ficat, pancreas si glanda tiroida in forma incipienta. Tot in aceasta perioada inima incepe sa bata la 100- 150 batai/minut - detectabil cu ajutorul dispozitivului cu ultrasunete.

Mama:

Este posibil sa incepi sa te ingrasi incepand cu aceasta saptamana; majoritatea femeilor se ingrasa cu 2-2.5 kg in primul trimestru - desi altele nu se vor ingrasa de la greturile de dimineata si se intampla chiar sa slabesti in primul

Saptamana 7 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

In saptamana 7 de sarcina bebelusul va avea o lungime cuprinsa intre 5 si 13 mm si o greutate de 0,8 grame. In aceasta saptamana, cordonul ombilical, prin care copilul se hraneste si prin care sunt eliminate rezidurile, se dezvolta.In acest moment incep sa se formeze parul, pleoapele si limba; trunchiul fatului incepe sa se indrepte iar coatele si calcaiele devin mai vizibile.Tot in aceasta saptamana copilul incepe sa-si produca propriul sange.

Saptamana 8 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

vizita medic

  • In saptamana 8 de sarcina bebelusului tau are intre 14-200 mm lungime
  • Mugurii organelor sexuale apar in aceasta saptamana, dar nu pot fi inca diferentiate
  • Mainile si picioarele continua sa se lungeasca, dar degetele inca raman unite
  • Plamanii lucreaza din greu pentru a se maturiza, desi nu vor fi compelt functionali pana aproape de nastere

Saptamana 9 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

Pana saptamana 9 de sarcina, bebelusul tau masoara intre 22 si 30 de mm, si cantareste aproape 4 grame. Coada embrionica ramasa la capatul sirei spinarii copilului va dispare in aceasta saptamana. Capul copilului continua sa creasca, va deveni mult mai mare decat restul corpului si se va curba spre piept. Pleoapele, acum complet formate sunt inchise bine si nu se vor deschide pana in a 27a- 28a saptamana.

Saptamana 10 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

ecografie Copilul tau a crescut suficient in saptamanile anterioare, pana in saptamana 10 de sarcina, va masura intre 31 si 42 mm si va fi de dimensiunea unei lamai. In acest moment riscul unor anomalii congenitale a scazut simtitor – poti respira usurata la sfarsitul acestei saptamani deoarece aceasta etapa importanta de dezvoltare a trecut! Pana la finalul acestei saptamani de sarcina copilul tau va fi depasit etapa embrionara si o va incepe pe cea “fetala”.