Saptamana 4 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

test de sarcina In saptamana 4 de sarcina, embrionul este format din 3 straturi:

  • Endoderma, stratul interior, din care se vor dezvolta plamanii, ficatul si sistemul digestiv
  • Mesoderma, stratul de mijloc, din care se vor forma oasele, muschii, rinichii, organele sexuale si inima
  • Ectoderma, stratul exterior, din care se vor forma tesuturi si organe care vor fi pielea, parul, ochii si sistemul nervos.

Un test de urina sau sange luat in aceasta saptamana va fi pozitiv, deoarece embrionul secreta hormonul sarcinii: human Chorionic Gonadotropin (hCG).

Mama:

Acum se implineste prima luna de sarcina. Daca in aceasta perioada nu mai aveti ciclu menstrual atunci puteti fi destul de sigura ca sunteti insarcinata, insa cea mai sigura cale este sa apelati la un test de sarcina, indiferent daca aveti menstruatie sau nu.

In primele saptamani corpul produce mai mult hormon HCG decat in tot restul sarcinii. Aceasta schimbare a echilibrului hormonal poate sa provoace stari de greata, dureri de cap, ameteala si chiar lesin.De asemenea, primele simptome ale sarcinii mai pot include si dureri si crampe abdominale, cele mai multe femei acuzand si o sensibilitate exagerata in zona sanilor alaturi de o senzatie de gadilatura.
Sarcina mai aduce cu ea si alte simptome greu de ignorat: sensibilitatea la mirosuri si parfumuri, ingrasare, oboseala precum si schimbari de stare ce va vor putea face sa va simtiti iritata si dezorientata

Totusi majoritatea simptomelor de sarcina se aseamana cu simptomele premenstruale. Evident acest lucru difera de la femeie la femeie, fiecare avand o evolutie diferita a sarcinii, iar unele putand chiar sa nu experimenteze nici un fel de simptome.

Pe parcursul intregii sarcini este indicat sa se evite bauturile alcoolice, fumatul si consumul anumitor medicamente. Femeile care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa aleaga un stil de viata cat mai sanatos, cu o buna dieta, exercitii regulate si odihna adecvata cu un somn linistit.

Tatal:

In aceasta perioada mama sufera de schimbari emotionale bruste, va obosi mai repede decat de obicei, prezinta o sensibilitate crescuta la mirosuri si parfumuri. Oricare i-ar fi comportamentul afla ca este absolut normal pentru aceasta perioada.