Saptamana 5 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

simptome sarcina Din acest moment al sarcinii, o forma distincta va incepe sa se formeze. Tubul neural, din care mai tarziu se vor forma maduva spinarii si creierul va merge de la varf pana la coada embrionului. Partea din varf a tubului neural incepe sa iasa in afara si va forma partea din fata a creierului. O mica umflatura in centrul embrionului se va transforma in inima copilului.

Mama:

Este posibil sa nu realizezi un numar de schimbari atunci cand esti insarcinata in doar 5 saptamani. Unele femei incep sa se simta rau in jurul acestei saptamani iar altele incep sa simta de asemenea primele simptome de sarcina, precum nevoia de a urina mai des sau senzatia de durere sau mancarime a sanilor.

Greturile de dimineata pot incepe in saptamana 5 dar probabil nu se vor instala pentru inca un numar de saptamani. Numele este utilizat gresit deoarece acesta greata poate sa apara in orice moment al zilei: zi, dimineata sau noapte; de asemenea, unele femei au greturi pe toata perioada sarcinii iar altele doar in primul trimestru. Exista metode simple de a o combate: tine mereu la indemana biscuiti sarati sau apa minerala, ceai de ghimbir sau apa cu lamaie sau ia un supliment de vitamina B6.

Sentimentul de oboseala este cel mai des intalnit simpton in aceasta saptamana. Daca esti foarte obosita, incearca sa te odihnesti cat poti de mult in timpul zilei; nu bea cafea deoarece cafeaua poate afecta fatul in curs de dezvoltare. Alege sa te plimbi, sa faci exercitii fizice usoare, sa ramai activa.

Tot in saptamana 5 de sarcina incep sa apara "poftele", dar si respingerea pentru anumite tipuri de alimente.

Este indicat sa eviti anumite produse alimentare pe tot parcursul sarcinii. Boli alimentare precum listerioza sau toxoplasmoza constituie pericole majore pentru embrion, si pot duce la defecte la nastere sau chiar la avort spontan. Pentru a elimina aceste pericole este bine sa eviti consumul de:

  • branzeturi fine de genul: feta, camembert sau cele fermentate (blue cheese);
  • lapte si sucuri nepasteurizate;
  • carne cruda sau semipreparata, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri;
  • oua crude sau mancarurile care le contin;
  • peste crud(scrumbie afumata sau peste uscat);
  • pateu de ficat.