Saptamana 6 de sarcina

Sarcina pe saptamani

Copilul:

saptamana 6 de sarcina In saptamana 6 de sarcina dimensiunile fatului sunt similare cu cele ale unui bob de mazare( intre 2 si 5 mm). Incep sa se dezvolte veziculele oculare care mai tarziu for forma ochii cat si canalele ce vor cuprinde mai tarziu urechea interna. Dezvoltarea organelor este din ce in ce mai pronuntata iar la sase saptamani copilul are plamani, ficat, pancreas si glanda tiroida in forma incipienta. Tot in aceasta perioada inima incepe sa bata la 100- 150 batai/minut - detectabil cu ajutorul dispozitivului cu ultrasunete.

Mama:

Este posibil sa incepi sa te ingrasi incepand cu aceasta saptamana; majoritatea femeilor se ingrasa cu 2-2.5 kg in primul trimestru - desi altele nu se vor ingrasa de la greturile de dimineata si se intampla chiar sa slabesti in primul

trimestru. Tot in aceasta saptamana apar de obicei si majoritatea simptomelor sarcinii: raul de deminieata, greata, stari de voma, oboseala, sanii tari si durerosi, urinari mai dese.

Tot in perioada celei de-a sasea saptamanii femeia insarcinata trebuie sa mearga la primul control medical pentru a fi sigura ca sarcina evolueaza corect. Daca sunteti ingrijorata de o posibila pierdere a sarcinii, atunci trebuie sa va contactati doctorul imediat ce apar sangerari, crampe abdominale si aparitia unor cheaguri de sange sau resturi de tesut.